WAT IS MAATSCHAPPELIJK WERK?

 

 

De 3 internationaal vastgestelde pijlers van sociaal werk (IFSW) zijn mijn vertrekpunt:
1. probleemoplossing in intermenselijke relaties
2. empowerment van mensen
3. sociale verandering

Deze 3 pijlers betekenen dat sociaal werkers een zeer brede kennis dienen te hebben en op heel veel fronten kunnen ingezet worden.
Die kennis omhelst psychologische kennis, juridische kennis en socio-maatschappelijke kennis zowel op micro niveau (het individu) als op macro niveau (vb HR in ondernemingen, organisatiekennis,...)

Ik steun onder meer op een brede psychologische kennis en ervaring maar ik ben geen psycholoog.
Wat is dan het verschil?

Ik werk minder exclusief ik-gericht en meer holistisch.
Vaak hebben problemen te maken met hoe jij jezelf ziet in je eigen omgeving.
Ik leg uit hoe jij als individu bent, vanuit je normen en waarden die bepaald zijn door opvoeding en andere omgevingsfactoren.
Ik leg ook uit hoe jouw omgeving in elkaar steekt en leg dan die twee (ik vs. omgeving) naast elkaar. Dit kan heel veel dingen verklaren.
Ik leun immers op de holistische visie dat we als individu een waardevolle plek hebben binnen het ruimer gegeven van de samenleving. Ik zie de mens altijd als onderdeel van een groter gegeven en wil mijn cliënten ook steeds terug brengen naar zijn/haar plek in dat ruimer gegeven met een andere visie dan voorheen.
 Het aanscherpen van deze holistische visie bij de cliënt kan de individuele problematiek in een ander perspectief plaatsen.

Een juiste kijk op de eigen identiteit is een essentieel gegeven om draagkracht, veerkracht en verandering te bekomen.

NAAR NEDERLANDS MODEL
 

Ik heb reeds een aantal jaren een eigen praktijk die gebaseerd is op het Nederlandse model van maatschappelijk werk. 
Dit model maakt een onderscheid tussen basis (eerstelijns) en gespecialiseerde (tweedelijns) psychische hulpverlening. Sociaal-agogische professionals hebben een belangrijke plaats in dit verhaal. Vanuit maatschappelijk werk wordt er basis psychosociale hulp aangeboden en indien nodig wordt er doorverwezen naar de meer gespecialiseerde hulp van de klinische psychologie en/of psychiatrie. 

Dit model verbreedt het draagvlak van professionele ondersteuning en zorgt ervoor dat hulpverleners specialistischer en efficiënter kunnen werken. Niet elke interventie vereist immers hooggespecialiseerde hulp, een diagnose, doorverwijzing naar de psychiatrie of langdurige intensieve begeleiding.